Ana Sayfa  Annelik  El sanatları  Haberler  Magazin Dünya Magazin Türkiye  Ressamlar  Seramik  Tiyatro  Yazılar Yemekler

 

Bedri Rahmi Eyüboğlu hayatı resimleri sanatı

 

Çalışmalarında Anadolu etkisi yoğun olarak hissedilen Bedri Rahmi Eyüboğlu; çocukluk yıllarında babasının mesleği gereği Anadolu'nun hemen her yerini diyar diyar gezdi.

Trabzon Lisesi'nde okuduğu yıllarda resim sanatıyla tanıştı.

Daha sonra Akademi'ye giren ve burada Nazmi Ziya ve İbrahim Çallı'nın öğrencisi olan Bedri Rahmi, Van Gogh'un resimleriyle de bu yıllarda tanıştı. Onun resimlerine karsı hayranlık besledi.

Grafik Saati

Resmin yanı sıra edebiyatla da ilgilenen Bedri Rahmi; akademi'deki öğrencilik yıllarında, Ahmet Haşim'den (1885-1933) estetik ve mitoloji dersleri aldı.

Kazandığı bursla Fransa'ya giden Eyüboğlu, burada Lyon'a ve daha sonra da Dijon'a gitti.

Kısa bir süre Paris'e giden Bedri Rahmi Eyüboğlu, burada (sonraki yıllarda) hayat arkadaşı olacak olan Eren Hanım'la tanıştı.

Eren hanım'ın o zamanki adı Ernestine idi. Eren Hanımla beraber çalışmaya başladılar.

Bu dönemde Bedri Rahmi; Türk kilimlerini, minyatürlerini inceledi. 1933 yılında ses getiren Yavuzlu Gülcemalli isimli resimlerini yaptı.

Bedri Rahmi; resmin yanı sıra edebiyatla da ilgilenmeye devam etti. "Karadut" isimli şiiri
ağızdan ağıza yayıldı. 

Semt Resimleri

Özellikle Tophane, Karabaş, Fındıklı, Fenerbahçe ve Süleymaniye semtlerini, can alıcı renkler ve hareketli fırça darbeleriyle resimlendirdi.

Yaptığı resimlerde, Matisse ve Dufy’nin yanı sıra halk sanatının etkileri de görünür.

Az Malzemeyle Çok Şey Anlatma Sanatı

Bedri Rahmi; az malzemeyle çok şey anlatma sanatı olarak nitelendirdiği Türk el sanatlarının, gündeme gelmesini sağladı. Eşi Eren Eyüboğlu'yla beraber tabak üzerine desen çalışmaları yaptı. Çağdaş resim sanatıyla, el sanatlarını birleştiren Bedri Rahmi Eyüboğlu; pek çok öğrenci de yetiştirdi.

Yayına Hazırlayan: Tevfik Elçioğlu

Sosyal medyada biz

Twitter

Facebook

Pinterest

grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası